Kutatási módszerek a kérdezett saját környezetében

Fogyasztók/üzletfelek/célcsoportok megfigyelése természetes környezetükben, amely pontos képet ad kulturális gondolkodásukról, hitükről és értékrendszerükről. Első kézből kapunk információt arról, hogy egy termék vagy szolgáltatás használata kapcsán adott kulturális környezetben milyen viselkedés minták jellemzik a résztvevőket. Megfigyeléseken és az emberek életében való részvételen keresztül, kulturális beépülés révén szerzünk mélyebb ismeretet az egyénekről. Módszerek:

  • In home: A fogyasztót saját otthonában kérdezzük meg, vagy otthon teszteli a kapott terméket. Előnye, hogy nyugodt körülmények között zajlik az interjú, illetve kipróbálásos terméktesztnél úgy fogyaszthatja a terméket, ahogy általában szokta, és nem okoz gondot a teszt hosszabb időtartama vagy a több alkalmas tesztelés sem, ami összetettebb vizsgálati eredményeket tesz lehetővé.
  • Elkísért vásárlás (AST): Egy tapasztalt kutatás vezető moderátor elkíséri a vásárlót a boltban, végig figyelemmel kiséri a vásárlás összes mozzanatát anélkül, hogy annak útvonalába, folyamatába beavatkozna, miközben időközönként kérdéseket tesz fel a vásárlási döntések motivációiról, okairól, a szerzett tapasztalatokról, impulzusokról. Ezzel a vizsgálati módszerrel a vásárlói szokások tudatalatti befolyásoló tényezőiről kapunk mélyreható információt, melyek más kvalitatív módszerrel nem vizsgálhatók.